Een jubileumjaar boordevol activiteiten

Exposities, lezingen en cultuureducatie. Met allerlei activiteiten brengen we in 2020 een ode aan Willem Lodewijk. De stadhouder die zich, tijdens één van de roerigste periodes uit de geschiedenis van ons land, sterk maakte voor Friesland en Noord-Nederland. Ontdek hier het programma.

Wij geven (uiteraard) gehoor aan de corona-maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Om die reden worden een aantal activiteiten verplaatst. Zodra nieuwe data definitief worden vastgelegd en er meer informatie beschikbaar is, leest u dit op deze website.

Willem Lodewijk-tocht

Volg de voetsporen van Willem Lodewijk in de historische binnenstad van Leeuwarden
Waar: Leeuwarden
Wanneer: vanaf 28 maart 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!

Deze tocht voert je door de prachtige binnenstad van Leeuwarden. Ontdek de straten, stegen en gebouwen die nog altijd aan Willem Lodewijk herinneren.

Onder begeleiding van de gidsen van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de Stichting Nassau en Friesland neem je onder meer een exclusief kijkje in de Grote- of Jacobijnerkerk en het Stadhouderlijk Hof: locaties die nauw verbonden zijn met Willem Lodewijk. Kijk voor meer informatie op de website van het HCL.

Opening jubileumjaar

Officiële start van het Willem Lodewijk Jaar
Waar: De Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 13 maart 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!
Aanvang: Start programma om 15.00 uur, inloop en ontvangst vanaf 14.30 uur)

Graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg werd geboren op 13 maart 1560. Vierhonderdzestig jaar later grijpen we deze datum aan als startpunt van het jubileumjaar. Dit doen we in de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden: een locatie die op vele manieren met ‘ús Heit’ verweven is.

In de Grote Kerk nemen drie historici je mee in drie thema’s: politiek, krijgskunde en het persoonlijk leven van Willem Lodewijk. Al die thema’s bij elkaar, geven een beeld van het leven van Willem Lodewijk. Een leven dat in het teken stond van dienstbaarheid en ambities. Maar ook van persoonlijk geluk en diep verdriet. In de entourage van de Grote Kerk en met muziek uit de tijd van Willem Lodewijk brengen we je terug naar de tijd waarin het Nederland zoals we dat nu kennen, werd geboren.
Aanmelden voor de opening kan via info@willemlodewijkjaar.nl

Willem Lodewijk Concert

Een muzikale ode aan het Franeker van Willem Lodewijk
Waar: Martinikerk Franeker
Wanneer: 27 maart 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: € 10,- per persoon

Willem Lodewijk had een bijzondere band met Franeker. Zo verbleef hij regelmatig op de Botnia Stins: de plek waar zijn geliefde vrouw Anna van Oranje in 1588 overleed. Ook was Willem Lodewijk één van de drijvende krachten achter de stichting van een Universiteit (Hoge School) in Franeker.

In de Martinikerk van Franeker vindt daarom een speciaal concert plaats, als herinnering aan de stadhouder en zijn vrouw. Dit orgelconcert met koormuziek wordt gebracht door organist Jochem Schuurman met het koor Vocalibre. Ook zal Bearn Bilker spreken over Willem Lodewijk en Anna, hun liefde, hun huwelijk en haar dood in Franeker.

SPOREN VAN WILLEM LODEWIJK

Hoe Leeuwarden nog steeds herinnert aan ùs Heit
Waar: Stadhouderlijk Hof (Fletcher Hotel, Nassauzaal)
Wanneer: zondag 5 april 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!

Klaas Zandberg van het Historisch Centrum Leeuwarden vertelt over de sporen die stadhouder Willem Lodewijk naliet in Leeuwarden.

Ook vertelt hij meer over het Leeuwarden van de 17de eeuw. En dit alles in het monument dat nog steeds doet herinneringen aan deze periode: het Stadhouderlijk Hof, waar nu het Fletcher Hotel is gevestigd. De lezing begint om 14.00 uur.

Mei 2020 – Living History Educatieproject

Avonturentocht Willem Lodewijk
Waar: HCL Leeuwarden
Wanneer: mei 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!

Samen met het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) organiseert Van Ravesteijn Theater & Events een educatieproject voor groep 7/8 van alle basisscholen in de gemeente Leeuwarden.

Ruim 2200 kinderen bezoeken, verspreid over meerdere dagen, het HCL. Hier gaan ze op zoek naar mensen die ‘Ús Heit’ hebben gekend en iets over hem kunnen vertellen. Het is een leerzame avonturentocht met allerlei spelopdrachten.

THEATERDINER ANNA EN US HEIT

Beleef dit unieke historische driegangendiner op de 400ste sterfdag van Willem Lodewijk
Waar: de Skâns, Gorredijk
Wanneer: 31 mei 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!
Aanvang: 18.00 uur (zaal open 17.30 uur)
Kosten:
€ 55,- per persoon

Stadhouder Willem Lodewijk en zijn vrouw Anna komen tot leven in deze muzikale productie. Tijdens het historische driegangendiner (verzorgd door Culivents uit Gorredijk) vertellen én zingen de hoofdrolspelers over hun leven, familie en hun verboden liefde voor elkaar…

Acteurs Ella de Jong en Jan-Dirk van Ravesteijn brengen liedjes en scherpe dialogen met onverwachte wendingen. Ondertussen geniet u van een heerlijk diner. ‘Anna en us heit’ is een belevenis voor oren, ogen en uw smaakpupillen. Op de dag dat het exact 400 jaar geleden is dat Willem Lodewijk stierf. Mis het niet! Bestel hier uw kaarten.

Willem Lodewijk Symposium

Waar: Het Stadhuis van Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 12 juni LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!

Op 12 juni organiseren prof. dr. Hanno Brand (Rijksuniversiteit Groningen / Fryske Akademie) en dr. Joop Koopmans (Rijksuniversiteit Groningen) één eendaags symposium rond Willem Lodewijk. Nadere informatie over het programma en opgave volgt in april via de site van de Fryske Akademie.

THEATERMONOLOGEN IN DE PRINSENTUIN

Ontmoet stadhouder Willem Lodewijk en zijn familie
Waar: Stadspark de Prinsentuin, Leeuwarden
Wanneer: 19 juli 2020 LET OP: Tot nader order uitgesteld. We houden u via deze site op de hoogte!

Oog in oog staan met Willem Lodewijk en prins Willem van Oranje? Kom dan deze zomer naar de Prinsentuin. Hier brengen acht acteurs deze stadhouder en zijn tijdgenoten een middag lang weer tot leven.

Ontmoet niet alleen ùs Heit en zijn vrouw Anna van Oranje. Maar ook zijn vader Jan de Oude, oom Willem van Oranje en andere notabelen uit deze periode. Alle acteurs spelen een monoloog en verzamelen op het eind in de Muziekkoepel van het stadspark. 

Het Verlovingsfeest

Schuif aan bij een authentiek 16de eeuws diner en proef de historie
Waar: de tuin van het Stadhouderlijk hof
Wanneer: 12 september 2020
Wie: Van Ravesteijn Theater & Events i.s.m. Culivents

In de tuin van het Stadhouderlijk Hof schuif je aan voor een historische dis. Geniet van een authentiek menu en proef de 17de eeuw. Uiteraard schuiven ook Anna van Oranje & Willem Lodewijk aan. Er kunnen 200 mensen reserveren voor dit unieke diner.

Voor het Stadhouderlijk Hof loopt de Stichting Oud-Oranje uit Assen een modeshow met kostuums uit die tijd. Ook zijn er schermdemonstraties en kun je luisteren naar muziek uit de tijd van Willem Lodewijk.