Een jubileumjaar boordevol activiteiten

Exposities, lezingen en cultuureducatie. Met allerlei activiteiten brengen we in 2020 een ode aan Willem Lodewijk. De stadhouder die zich, tijdens één van de roerigste periodes uit de geschiedenis van ons land, sterk maakte voor Friesland en Noord-Nederland. Ontdek hier het programma.

Door het corona-virus zijn een aantal programma-onderdelen rondom het Willem Lodewijk Jaar 2020 uitgesteld of geannuleerd. Met ingang van 1 juli vinden er weer activiteiten plaats.

Willem Lodewijk-tocht

Volg de voetsporen van Willem Lodewijk in de historische binnenstad van Leeuwarden
Waar: Leeuwarden
Wanneer: Elke zaterdag in juli en augustus
Aanvang: 13.30 uur
Kosten: € 3,50 per persoon

Wandelen met echte Liwwadder gidsen langs monumenten en andere plekken in Leeuwarden die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Friese Nassaus en de Oranjes. De tour is ook mogelijk op aanvraag (en in meerdere talen). Opgave vooraf bij het HCL.

Opening jubileumjaar

Officiële start van het Willem Lodewijk Jaar
Waar: De Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 11 september 2020
Aanvang: Start programma om 15.00 uur, inloop en ontvangst vanaf 14.30 uur

Deze bijeenkomst stond in eerste instantie op de agenda in maart van dit jaar, als officiële aftrap van dit bijzondere jaar. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Op vrijdag 11 september herdenken we op gepaste wijze alsnog Graaf Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg.

Dit doen we in de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden: een locatie die op vele manieren met ‘ús Heit’ verweven is. In de Grote Kerk nemen drie historici je mee in drie thema’s: politiek, krijgskunde en het persoonlijk leven van Willem Lodewijk. Al die thema’s bij elkaar, geven een beeld van het leven van Willem Lodewijk. Een leven dat in het teken stond van dienstbaarheid en ambities. Maar ook van persoonlijk geluk en diep verdriet. In de entourage van de Grote Kerk en met muziek uit de tijd van Willem Lodewijk brengen we je terug naar de tijd waarin het Nederland zoals we dat nu kennen, werd geboren.
Aanmelden voor de opening kan via info@willemlodewijkjaar.nl

Het Verlovingsfeest

Schuif aan bij een authentiek 16de eeuws diner en proef de historie
Waar: de tuin van het Stadhouderlijk hof
Wanneer: 12 september 2020
Wie: Van Ravesteijn Theater & Events i.s.m. Culivents

In de tuin van het Stadhouderlijk Hof schuif je aan voor een historische dis. Geniet van een authentiek menu en proef de 17de eeuw. Uiteraard schuiven ook Anna van Oranje & Willem Lodewijk aan. Er kunnen 200 mensen reserveren voor dit unieke diner.

Voor het Stadhouderlijk Hof loopt de Stichting Oud-Oranje uit Assen een modeshow met kostuums uit die tijd. Ook zijn er schermdemonstraties en kun je luisteren naar muziek uit de tijd van Willem Lodewijk.

THEATERMONOLOGEN

Ontmoet stadhouder Willem Lodewijk en zijn familie
Waar: Kanselarij, Leeuwarden
Wanneer: 20 september 2020
Aanvang: tussen 13.00 en 17.00 uur
Kosten: € 400 cent (!) per persoon

Oog in oog staan met Willem Lodewijk en prins Willem van Oranje? Kom dan in de nazomer naar de Kanselarij. Hier brengen acht acteurs deze stadhouder en zijn tijdgenoten een middag lang weer tot leven.

Ontmoet niet alleen ùs Heit en zijn vrouw Anna van Oranje. Maar ook zijn vader Jan de Oude, oom Willem van Oranje en andere notabelen uit deze periode. Dool door dit magistrale gebouw uit de tijd van Willem Lodewijk en geniet ondertussen van live middeleeuwse muziek.
Let op: reserveren gaat via een tijdslot (info volgt!)

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door de Siebolt Foundation, de Gemeente Leeuwarden, Stichting De vier Pelikanen en De Kanselarij.